Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Το βασικό συστατικό της Alkaderma είναι το ελαιώδες εκχύλισμα Alkanna tinctoria . Η αλκαννίνη σε μίγμα εναντιομερών με τη σικονίνη, βρίσκονται σε σημαντικές  ποσότητες στο φλοιό της ρίζας του φυτού Alkanna tinctoria από όπου εξάγονται με εκχύλιση σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Το εκχύλισμα της Alkanna tinctoria περιέχει ισοεξενυλοναφθαζαρίνες (αλκαννίνη, σικονίνη και εστέρες αυτών). Η αλκαννίνη είναι μια χρωστική ευδιάλυτη στα έλαια και την αλκοόλη που δίνει ένα έντονο πορφυρό χρώμα. Στην ιατρική η αλκαννίνη χρησιμοποιείται επικουρικά για τη θεραπεία τραυματικών λύσεων της συνέχειας του δέρματος όπως χρόνια έλκη διαφόρων αιτιολογιών (φλεβική στάση, έλκη κατακλίσεων), εγκαύματα, ψωρίαση και άλλες πληγές του δέρματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι εκχυλίσματα Alkanna tinctoria και άλλων φυτών της οικογένειας των βοραγινοειδών έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως λαϊκές θεραπείες για μια ποικιλία παθήσεων, όπως το έκζεμα, κερατινοδερμία, δερματομυκητίαση, κάλοι, ρόζοι, ακμή, εγκαύματα, ακόμα και αιμορροΐδες. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σαφής αντιμικροβιακή δράση έχει αποδειχθεί έναντι των Staphylococcous aureus, Staphylococcus epidermidis και Candida albicans. Η δραστικότητα της Alkanna tinctoria οφείλεται στη συνεργιστική δράση αλκαννίνης, σικονίνης και εστέρων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: